linkedin twitter facebook

“De terreur van het kiezen”

De terreur van het kiezen

Als gevolg van de kredietcrisis en nu de Eurocrisis, moet ik een stapje terug doen.
Naast alle doemscenario’s klinken er gelukkig ook andere geluiden met de vraag of minder economische groei niet gewoon het teken is dat we eigenlijk niet meer nodig hebben. Het woord ‘crisis’ in het Chinees omvat twee tekens, eentje voor ‘gevaarlijk’ en eentje voor ‘kans’. Misschien wel opnieuw een kans te gaan kiezen voor wat nu werkelijk essentieel is in deze tijd. Kiezen wat voor mens, natuur & milieu, maar ook economie en samenleving het meest duurzaam is. Dat kan ook betekenen dat we in sommige gevallen een stapje terug moeten doen. Dat kan pijn doen. Want “ik consumeer, dus ik ben” is voor veel mensen stelregel geworden.

Belangrijke groep die komende jaren een ondersteunende rol in de samenleving zullen vormen, zijn de dertigers.
Deze groep lijkt echter steeds vaker last te hebben van een vervroegde midlifecrisis, ook wel quarterlife crisis genoemd. Onzin? Steeds vaker kom ik verhalen tegen van mensen die net 30 zijn en hun eerste sabbatical overwegen. Sommige zijn nog geen jaar terug van een vorige reis, maar lijken niet goed uitgerust te zijn of hebben het gevoel dat ze qua werk op het verkeerde spoor zitten. Deze mensen hebben in eerste instantie een zeer dynamisch, avontuurlijk en fantastisch leven; een goede baan met een aantrekkelijk salaris, men overweegt een eerste huisje te kopen met partner, wel of geen kinderen, en het werk wordt zo efficiënt mogelijk gepland tussen de vele uitstapjes en avontuurlijke vakanties in verre landen. Het leven is pas perfect wanneer we alles er zoveel mogelijk proberen in te proppen. Alle grote keuzemomenten in het leven lijken daarmee samen te komen rond je dertigste.
Daarmee heeft de gemiddelde hoogopgeleide dertiger van tegenwoordig min of meer al bereikt waar men vroeger zeker vijftig jaar voor nodig had.
Normaal ontstaan belangrijke existentiële levensvragen normaal rond je 42e, maar wanneer de gemiddelde 30-er al bovenin de piramide van Maslow zit, komen levensvragen aan de orde in de trant van “wat wil ik nu precies en wat is nu eigenlijk de zin van mijn leven”!
Keuzes maken is een ingewikkeld proces; hoe meer opties, hoe aantrekkelijker het lijkt, maar ook hoe vermoeiender.
Het vraagt moed selectief te worden in allerlei aantrekkelijke opties en in het hier en nu tevreden te zijn met wat er is en daar waar mogelijk bij te sturen of verandering aan te brengen in je leven.

Lees ook: het dertigers dilemma van Nienke Wijnants (ook geschikt voor veertigers!)

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon