linkedin twitter facebook

Veerkracht bij veranderingen

Niet alleen medewerkers die hun baan dreigen te verliezen maar ook ieder team heeft een zekere mate van veerkracht nodig om te kunnen dealen met alle spanningen die spelen op de werkvloer. Dat heeft dan niet alleen maar te maken met grote periodes van drukte en veranderingsprocessen, maar ook hoe om te dealen met collega’s die ontslagen worden en collega’s die mogen blijven doorwerken. Vaak is er voor deze laatste groep achterblijvers geen zorg of aandacht. Het is dan maar als vanzelfsprekend dat taken door andere collega’s worden overgenomen, doen alsof er niks is gebeurd maar daarmee merken toch psychisch en emotioneel extra belast te worden. Ook voor die groep achterblijvers is het van belang zorg te dragen voor ieders eigen veerkracht en vitaliteit, maar ook;  hoe doe je dat samen? Ruimte voor veerkracht betekent ook dat je als manager goed zorg draagt voor een sfeer van veiligheid: dat er ruimte is voor medewerkers je zorg te uiten zonder het gevoel te hebben dat je er op wordt afgerekend. Vaak is het toch de teneur op de werkvloer om je mond te houden vanuit de vrees zelf de volgende te zijn die kan vertrekken. En dat terwijl een veerkrachtig team juist een team is waar onzekerheid niet weggestopt wordt achter ‘nog harder werken’ of stoerheid, maar waar over onzekerheid kan worden gesproken. Het blijkt uit onderzoek dat Mindfulness aan het organiseren van deze veerkacht een belangrijke bijdrage kan leveren.
Zo kan 15 minuten meditatie per dag op het werk als een belangrijke basis bieden. Daarmee bouw je samen aan een andere cultuur binnen een team of organisatie wat ten goede komt aan de persoonlijke betrokkenheid en ieders vitaliteit op de werkvloer.

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon