linkedin twitter facebook

Geluksgevoel als obstakel

V12088135_10153276020659150_3696300873803483694_naak hoor ik tijdens de trainingen dat het voor deelnemers zo lastig is om dagelijks een half uur te oefenen met de meditaties; dat men geen tijd heeft. Het hebben van een druk werk- en privéleven laat tal van obstakels zien waarom we veelal geen prioriteit geven aan ‘zitten in een houding en dynamiek’ waar in eerste instantie weinig te beleven valt. Hoe verleidelijk het dan is om nog even iets anders te doen voor een ander of je Social Media te checken op nieuwe berichten. Vaak gaan we nog even snel op zoek naar een snel en vluchtig geluksgevoel. Bij het bevredigen van zo’n verlangen (tot aandacht) komt er dopamine vrij in je hersenen. Dit geeft je dan het (kortstondig) geluksgevoel. Je kan stellen dat, wanneer je voorkeur blijft geven aan de afleiders die jouw kortetermijnverlangens bevredigen in tegenstelling tot de langetermijnverlangens, je veel energie en tijd kwijt bent aan deze inspanningen. Denk dan ook eens aan het nuttigen van een wijntje of biertje, winkelen of televisie kijken.
Wanneer je een week probeert je verleidingen te weerstaan, kijk dan eens wat dit voor effect heeft op jouw wilskracht en ook je beschikbare tijd. Tijd waarin je kunt zitten om werkelijk stil te zitten met vriendelijke aandacht voor jezelf tijd geeft voor rust en herstel.

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon