linkedin twitter facebook

Fight – flight – freeze

fighting-thoughts-makes-stronger-frame-614Deze week weer naar Leeuwarden voor het geven van de 4e week Mindful Werken voor Professionals. Gekozen voor de trein zodat ik nog wat kan werken en voorbereiden.
De 4e week gaat over Veerkracht ontwikkelen. Leren stoppen bij een lastige situatie en jouw stressreactie opmerken in je lichaam, een verandering in je stemming, gedrag of mentale functioneren.
Waar ik al bang voor was, wordt waarheid 10 minuten voor station Zwolle; de trein rijdt niet verder dan Akkrum in verband meteen aanrijding met een persoon. Fijn dat ze het melden, vervelend voor deze persoon maar ik vrees niet meer op tijd in Leeuwarden te zijn. Mijn hekel aan reizen met de trein voor werk (hou graag zelf de regie: leerpuntje!) wordt weer gevoed. Ik ken mezelf en mopper graag dan nog even een tijdje door maar pak toch maar de route van het opmerken en vaststellen dat ik de situatie niet kan veranderen en via Groningen naar Leeuwarden moet reizen. Met een aankomsttijd van 5 minuten voor de training. Daar moet ik maar mee doen.
Onze manier van reageren op lastige situaties vliegt zo nu en dan behoorlijk uit de bocht. Ooit bedoeld als signaalsysteem voor loslopende verslindende roofdieren of holbewoners met knuppels.
image
Ook in deze periode wordt bij velen van ons de Amygdala tot het uiterste gedreven. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en volledig automatisch (reflexmatig) plaatsvinden. Angst is een aangeboren emotie en bestaat al bij baby’s wanneer zij onverwacht een hard geluid horen. Hij speelt dus een belangrijke rol bij angstreacties doordat we onze negatieve ervaringen vastleggen in ons geheugen. De  reactie op onze stresservaringen is vechten, vluchten of bevriezen (fight, flight, freeze). Je hebt de keuze het op te merken en jouw angst- of woedereactie aandacht te geven en het te onderzoeken. Stress slurpt energie en stress geeft vaak ook weer stress doordat we in een neerwaartse spiraal terechtkomen en van het vervelende gevoel afwillen. En ook nog eens het probleem of de situatie willen oplossen.

Best leerzaam zo wat te mijmeren in de trein.

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon