linkedin twitter facebook

Op tijd stoppen met alle beeldschermen na negen uur ‘s avonds

Om stress te voorkomen zou je na negen uur ‘s avonds je smartphone, tablet en laptop helemaal uit moeten zetten. Dat zegt onderzoeker en bedrijfsarts Rob Hoedeman van Arboned in het AT5-programma Gespreksstof.

De cijfers liegen er niet om en zijn best zorgwekkend, zegt bedrijfsarts en onderzoeker Rob Hoedeman in het AT5-programma Gespreksstof. In Amsterdam kampen meer mensen met (werk)stress en burn-outs dan in andere delen van Nederland. Veel meer dan vroeger gaat het om jonge mensen. Twintigers en dertigers die vaak nog maar een paar jaar aan het werk zijn. Ook is het zo dat mensen zich vaker ziek melden met psychische dan fysieke klachten.

Vooral vrouwen blijken in de stad vaak moeilijk de balans te vinden. Hoedeman zegt dat vrouwen ook in hun privéleven zich nog vaker druk maken dan mannen. Ze willen alles goed doen, sociale contacten onderhouden en kunnen moeilijk loslaten.

Carlijne Philips, die mensen begeleidt die kampen met een burn-out, beaamt dat beeld. Maar ook veel mannen lopen vast, zegt ze. Eigenlijk begint de stress het volgens haar al op de middelbare school, waar kinderen al hun vrije tijd spenderen aan social media.

Eén van de tips die Hoedeman geeft om stress te verminderen is het uitzetten van ‘al je schermen’ na negen uur ‘s avonds. Dus niet alleen de mails van je werk niet meer beantwoorden, maar ook je apps niet meer lezen. ‘Je moet het durven loslaten.’ Hij erkent wel dat heel veel mensen hier grote moeite mee zullen hebben, omdat social media verslavend werken.
Zie hier het fragment: http://www.at5.nl/s/EOM

(artikel at5.nl)

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon