linkedin twitter facebook

Zingeving in werk

Als mens worden we ouder en moeten we mogelijk steeds langer doorwerken: echter ook bij de jongere generatie dient de vraag steeds vaker aan naar een zinvolle invulling van het dagelijks leven en werk.
Viktor Frankl en Irvin Yalom kunnen we beschouwen als de grondleggers van het psychologische begrip zingeving: op basis van de persoonlijke ervaringen van Frankl in de concentratiekampen Dachau en Auschwitz, kwam hij tot de conclusie dat er een universele vraag naar de zin van het leven bestaat. Daarbij zijn wat hem betreft niet de omstandigheden daarbij bepalend, maar juist de uiteindelijke mogelijkheid van de mens om onder alle omstandigheden te kiezen voor een zinvol bestaan. Het is de taak van de mens om zelf een persoonlijk relevante zin in het leven te creëren: de wereld om hem heen geeft hem daarvoor geen handvaten.

Werk geeft voor velen betekenis aan het leven. Dat wordt duidelijk wanneer mensen hun baan verliezen: Werkloosheid leidt tot verlies van zelfrespect en zelfwaardering. Werk is daarmee een belangrijk bron van zingeving. Wanneer men zonder werk zit, delen mensen hun verlangen om werkelijk van belang en betekenis te zijn.
Zingevende factoren in werk kunnen we deels wel en deels niet bepalen.

Dank maar aan de vragen:
– In het werk dat je doet; in welke behoefte voorzie je?
– Wordt het werk wel of niet zichtbaar gewaardeerd door anderen?
– Krijg je heldere feedback van anderen?
– Welke bijdrage lever jij met het werk dat je doet?
– In welke mate dragen jouw activiteiten (direct of indirect) bij aan een betere wereld?
– Op welke manier kan jij je verbinden met de doelstellingen van jouw organisatie?

Werken met vragen rondom zingeving wordt voor veel cliënten van Bureau Cornelissen een steeds belangrijk thema.
Vanaf 1 april is het mogelijk een uitgebreid persoonlijk programma over ‘Zingeving in Werk’ te volgen op basis van het werkboek van House of Coherence.
House of Coherence uit Zeist is een kennishuis voor integrale ontwikkeling. Centraal staan hier ontwikkeling van mens én organisatie.
Wil je meer informatie hierover, neem dan contact op via de website.

Neem contact op voor meer informatie

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon