linkedin twitter facebook

“Zou iemand anders mijn leven kunnen leiden?”

Werken met de persoonlijke werkbiografie levert vaak belangrijke zingevingsvragen op. ‘Hoe komt het toch dat ik in het leven steeds weer situaties tegenkom die zo ontzettend veel op elkaar lijken? ‘Ik zit in een overgangssituatie in mijn werk en waar wil ik mij nu nog de komende jaren werkelijk op richten? Waarom ben ik eigenlijk arts geworden?” Of ‘hoe komt het dat mijn 3e relatie òòk weer is stukgelopen?’

Een vraag die dan op kan komen is ‘waarom moet ik eigenlijk dit leven leiden en niet een ander leven?’ Er is een aangrijpend Russisch sprookje over een man die niet tevreden is over zijn lot. Hij mag bij uitzondering zijn kruis inleveren. Het kruis met zijn horizontale en verticale balk is een beeld voor de schering en inslag waaruit het lot wordt geweven. De man levert zijn kruis af aan de hemelpoort en mag op zijn gemak een nieuw kruis uitzoeken. In het grote “hemelmagazijn” liggen ze hoog opgestapeld in eindeloze schakeringen, gereed om meegegeven te worden aan afdalende zielen. Na lang zoeken heeft de man een kruis gevonden waarmee hij zich volledig kan vereenzelvigen. Petrus geeft het hem mee. Het is zijn oude kruis…

foto: Go Wild – Lulian Sidorencu

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon