linkedin twitter facebook

De groeiende belangstelling voor geestelijke begeleiding in organisaties

Steeds meer organisaties erkennen dat welzijn niet meer alleen over fysieke gezondheid of productiviteit gaat, maar ook om mentale, emotionele en existentiële behoeften bij medewerkers. Dit is het gevolg van verschillende factoren, zoals toenemende werkstress, aandacht voor mentale gezondheid en de zoektocht naar meer en anders van betekenis willen zijn in werk. Hiermee neemt de belangstelling in de moderne werkomgeving voor de geestelijke zorg van medewerkers in snel tempo toe.

Geestelijke begeleiding in de hedendaagse vorm helpt individuen om diepere levens- en werkvragen te onderzoeken, zoals hoe van betekenis te willen zijn in het leven en welke persoonlijke waarden hierbij een rol spelen. Het gaat niet alleen om het oplossen van praktische problemen, maar om richting en vervulling te vinden op een dieper niveau. Binnen organisaties helpt dit werknemers om balans en zingeving in hun werk te vinden.

Waarom neemt de behoefte toe?

Burn-out en stress: Burn-out en werk gerelateerde stress zijn groeiende problemen. Geestelijke begeleiding biedt een bredere kijk op welzijn door niet alleen mentale, maar ook existentiële dimensies te betrekken; iets waar een geestelijk begeleider vanuit de eigen achtergrond meer bekend mee is dan de gemiddelde (loopbaan)coach. Het helpt werknemers om anders na te denken over hun zielsdrijfveren en de zin van hun werk en vanuit welke levensvisie ze zich verder willen ontplooien.
Zoektocht naar betekenis: Veel mensen zoeken naar betekenis in hun werk; slechts werken voor een financiële beloning is allang niet meer voldoende. Geestelijke begeleiding kan hen helpen om hun werk te zien als bron van persoonlijke groei en vervulling.
Diversiteit van levensvisies: Werknemers brengen verschillende achtergronden en overtuigingen mee naar de werkvloer. Geestelijke begeleiding creëert een meer inclusieve omgeving waarin mensen zich erkend voelen.

Compassievol leiderschap speelt een cruciale rol bij het integreren van geestelijke begeleiding in organisaties. Volgens Tjeu van Knippenberg, auteur van Existentiële Zielzorg en Peter Kortekaas (artikel Zinvinding en levensvisie) moeten leiders verder kijken dan de werkprestaties van hun medewerkers en aandacht hebben voor hun existentiële behoeften. Goede leiders helpen middels caring en daring (George Kohlrieser) hun teams groeien door ruimte te geven voor zingeving en reflectie.

Geestelijke begeleiding gaat verder dan het oplossen van korte termijnproblemen. Het helpt werknemers om beter om te gaan met veranderingen en onzekerheden. Organisaties die hierin investeren, bouwen aan een cultuur van zorg en compassie, wat de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers verhoogt. Dit leidt tot een gezondere werkomgeving en betere prestaties.

Al met al kan je zeggen dat de toenemende belangstelling voor geestelijke begeleiding in organisaties is een noodzakelijke ontwikkeling in een tijd waarin werk nauw verweven is met persoonlijke identiteit en betekenis. Door geestelijke begeleiding of coaching op zingeving meer te omarmen, investeren organisaties in het welzijn en de zingeving van hun werknemers, wat leidt tot duurzame groei en succes.

Steven Cornelissen (1964) werkt ruim 22 jaar als senior loopbaanadviseur, trainer Mindfulness en geestelijk begeleider (i.o) voor diverse grote organisaties in de zorg en binnen de overheid.

Geschreven door

Senior Loopbaanadviseur Noloc-geregistreerd/ Begeleiding bij burnout / Enneagramcoaching / Counselor Werk- en Levensvragen / Geestelijk Raadsman (i.o.), Intervisor, Onafhankelijk Vertrouwenspersoon