Re-integratietraject
Het belang van goede begeleiding bij re-integratie.
Een voorbeeld uit de praktijk:
Een medewerker uit de zorg is uitgevallen door aanhoudende klachten en mag zijn werk als persoonlijk begeleider niet meer uitvoeren. In de organisatie zijn geen passende functies beschikbaar.
De vraagstelling is om met behulp van loopbaanonderzoek meer duidelijkheid te krijgen over kwaliteiten, interesses en mogelijkheden gecombineerd met een mogelijk opleidingsplan om in een nieuwe functie het werkproces weer op te pakken.
Het re-integratietraject bestaat uit 4 fasen:
- Diagnostische fase (loopbaantests, onderzoek naar vitaliteit, belemmeringen & potentieel. Dit wordt afgerond met een rapportage en concreet plan van aanpak)
- Aanbodversterkende fase (inzet en organisatie van een korte branchegerichte oriëntatie-onderzoek van (vak)gerichte cursus ter versterking van het persoonlijke aanbod (zoals computervaardigheden, sociale vaardigheden van persoonlijke presentatie)
- Arbeidsmarktoriëntatie fase(informatie verzamelen, houden van netwerk-gesprekken, voorbereidende sollicitaties (opstellen CV, kort, oefenen gesprekken)
- Bemiddelingsfase (intensieve begeleiding m.b.t. sollicitatieprocedure, eventuele detacheringsregeling, arbeidscontract en coaching door de werkplek)
Duur: 6 t/m 12 maanden
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Meer informatie nodig? Neem contact op.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………