linkedin twitter facebook

Onafhankelijkheid

De mediator kiest geen partij, maar blijft neutraal en onafhankelijk. Het gaat bij mediation niet om winnen of verliezen, maar dat u beiden tevreden uit het conflict komt (win-win oplossing).

Vrijwilligheid

Een mediation kan alleen starten en een succes worden als u en de andere partij aan mediation willen meedoen. U kunt niet gedwongen worden om aan mediation mee te doen. Anders is het gedoemd te mislukken. Ook als een ander mediation voorstelt (uw werkgever of op doorverwijzing van de rechter) bent u niet verplicht om deel te nemen aan mediation.

Vertrouwelijkheid

In een conflict vertrouwt met elkaar meestal niet meer. Tijdens mediation wordt er juist ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen. Daarom valt alles wat tijdens mediationgesprekken wordt besproken onder de geheimhoudingsplicht. Deze geheimhoudingsplicht geldt ook voor de andere partij en de mediator.

Mediation

Wat is Mediation?

Met mediation lost u samen met de andere partij uw conflict op met hulp van een onafhankelijke mediator. Het grote verschil is dat de mediator geen standpunt inneemt wat rechters en advocaten in praktijk wel doen. De mediator bedenkt geen oplossingen en geen beslissingen. Dat doet u zelf.
Als mediator begeleid en faciliteer ik daarbij. U werkt en denkt dus zelf actief mee en u bepaalt de oplossing. Hierdoor is de oplossing vaak beter dan een opgelegde oplossing van bijvoorbeeld een rechter. De mediator kiest geen partij, maar blijft onafhankelijk en neutraal.

Belangrijke uitgangspunten bij Mediation:

Vrijwilligheid: Een mediation kan alleen starten als u en de andere partij aan mediation willen meedoen. U kunt niet gedwongen worden om aan mediation mee te doen. Anders is mediation gedoemd te mislukken. Ook als een ander mediation voorstelt (bijvoorbeeld door uw werkgever of op doorverwijzing van de rechter) bent u niet verplicht om deel te nemen aan de mediation.
Vertrouwelijkheid: In een conflict vertrouwt men elkaar meestal niet meer. Tijdens de mediation wordt er juist ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen.
Geheimhouding: Daarom valt alles wat tijdens de mediationgesprekken besproken wordt onder de geheimhoudingsplicht. Dit geldt ook voor de gespreksverslagen, overeenkomsten en zelfs voor de uitkomst van de mediation. Deze geheimhoudingsplicht geldt ook voor de mediator.
In het algemeen zijn er geen anderen (zoals advocaten, adviseurs) bij de mediation aanwezig. Maar soms kan het toch goed of nodig zijn dat uw advocaat of adviseur bij een gesprek aanwezig is. Bijvoorbeeld om de gevolgen van een oplossing te bepalen. Dat mag, als u het vooraf afspreekt met de andere partij en de mediator.
Hoe verloopt Mediation: www.nmi-mediation.nl
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Meer informatie nodig? Neem contact op.
…………………………………………………………………………………………………………………………………